de tuin

Het team van Binnenste Buiten was op bezoek in de tuin. De opname wordt uitgezonden op vrijdag 3 mei op NPO2 om 19.10 uur.

Een virtuele rondleiding door de tuin:


De tuin staat dit jaar het blad Groei & Bloei, nummer van april 2024.


Onze tuin stond in de maand april 2022 in de special Garden Seasons.

Via de oprijlaan bereikt men het huis, waaromheen drie tuinen liggen, elk met een eigen karakter. De vele bomen zorgen voor een contrast tussen licht en schaduw. De bostuin ademt een natuurlijke sfeer. Hier groeien bosanemonen, primula’s, talrijke Arisaema’s en vele soorten Trilliums. De oppervlakte van de tuin is 4.000 m2 en is op z’n mooist in het voorjaar.

De zonnige rotstuin met een grote collectie rotsplanten van de enthousiaste kweker ligt in het open gedeelte van de tuin. Verder zijn er twee vijvers, een waterloopje en een turftuin met zeldzame zuurminnaars.

Onder twee enorme beuken ligt de mostuin in oosterse sfeer.

Op diverse plekken staan beelden. Naast de tuin is het atelier te bezoeken.

Een rotstuin op een open plek in het bos

In het begin kwam er meer dan een halve dag zon, maar in de loop van de jaren groeiden de omringende bomen steeds hoger en werd het directe zonlicht minder. Toch groeien er nog steeds vele soorten rots- en alpiene planten tussen en in de tufstenen, waarmee de verhoogde bedden zijn opgebouwd.

Een deel van de stenen is “handgemaakt” met een mengsel van bladaarde, zand en cement. Zo werden stenen zo natuurgetrouw mogelijk nagemaakt tot “hypertufa’s”. Favorieten in deze tuin zijn saxifraga’s, cyclamen, daphnes en vooral ramonda’s, die zich rijkelijk uitzaaien.

In dit gedeelte ligt ook de turftuin opgebouwd uit zachte turfblokken waar echte zuurminnaars hun ideale plek gevonden hebben zoals shortia en meconopsis.

Een spletentuin aan de rand van het bos

Aan de rand van het terrein schijnt  de zon ‘s middags volop en hier is recentelijk een nieuw rotstuintje aangelegd volgens de principes van  “crevice gardening”: in smalle, diepe spleten tussen platte, vertikaal geplaatste flagstones zoeken de wortels vocht en verkoeling.

De mostuin, een vloerkleed voor elk seizoen

Het gegeven dat onder de grote beuk vooral mos wil groeien, komt goed van pas. De wens voor dit gedeelte is een rustige tuin vanuit een oosterse inspiratie. Het gaat hierbij om lege ruimtes met een eenvoudige beplanting. Zo ontstaat een vloerkleed van mos met stenen lantarens, waterbakken en een boeddha-huisje. Deze groene tuin is in alle seizoenen prachtig, vooral in de natte winters, nadat de bladeren als zen arbeid verwijderd zijn.

Een bostuin in natuurlijke sfeer

Toen wij hier ruim 30 jaar geleden kwamen wonen was er nergens meer dan een half uur zon. De bosvloer was grotendeels onbegroeid op een enkele varen en salomonszegel na. Door een storm vallen er wel eens enkele bomen om, maar het blijft een schaduwtuin. Gelukkig komen schaduwplanten steeds meer in de mode en word het aanbod steeds groter.

Soorten afkomstig uit China hebben het hier naar hun zin zoals polygonatum, disporum, cypripedium, arisema, paris vormen slechts een kleine selectie. Ook andere planten zoals oxalis, trilliums, hosta ‘s,  stylophorum, en cyclamen dragen bij aan het karakter van een tuin in het bos.

Een varentuin in de schaduw van het bos

Tekst volgt nog